Artrose Netwerk
FysioDordt
Zorgverleners
ArtroseNetwerk is een onderdeel van FysioDordt, een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten uit Dordrecht en omstreken. Dit netwerk werkt intensief samen met de afdeling orthopedie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. De orthopeed komt pas in beeld als conservatieve behandeling (fysio-/oefentherapie en/of medicatie) onvoldoende effect heeft. Op deze manier ziet de orthopeed met name mensen met artrose in een later stadium waarbij hij meer voor deze groep kan betekenen.
Om een vroegtijdige operatie te voorkomen hebben de zorgverzekeraars een nieuwe regeling opgesteld om mensen de kans te geven om fysiotherapeutische begeleiding te krijgen.
Bij knie- en/of heupartrose krijgt u eenmalig 12 behandelingen voor fysiotherapie. Deze 12 behandelingen worden niet uit uw eigen aanvullende pakket gehaald, maar vallen onder de basisverzekering.
Deze behandelingen kunnen wel ten laste komen van uw eigen risico.
Voor meer informatie kunt u terecht bij een fysiotherapeut van het netwerk
Artrose wordt in de volksmond vaak slijtage genoemd. Beter is het om artrose te zien als een normaal proces dat bij ieder van ons- in min of meerdere mate- voor komt bij het ouder worden. Het hoort dus bij het ouder worden en géén ouderdomsziekte.
In een gewricht met artrose vinden verschillende veranderingen plaats. De kwaliteit en de dikte van het kraakbeen in het gewricht nemen af waardoor de botten dichter bij elkaar komen. Er vinden ook veranderingen in het bot plaats en banden en spieren worden slapper. Ook kan er een ontstekingsreactie van het gewricht ontstaan doordat o.a. vrijgekomen kraakbeendeeltjes in de gewrichtsholte terechtkomen.
De fysiotherapeut voert een vraaggesprek en voert daarnaast een lichamelijk onderzoek uit. Er zijn diverse criteria waaraan moet worden voldaan voordat de diagnose artrose gesteld kan worden. De fysiotherapeut mag en kan deze diagnose stellen. Daarnaast kan er mogelijk gebruik worden gemaakt van een röntgenfoto. De mate van artrose die zichtbaar is op de foto correspondeert niet altijd met de mate van klachten die iemand ervaart. Sommige mensen hebben zichtbaar op de röntgenfoto weinig artrose in het gewricht maar ervaren veel pijnklachten, terwijl anderen forse artrose hebben met bijna geen enkele pijn.
De veranderingen in het gewricht herstellen niet meer , maar toch kunnen de klachten aanzienlijk verminderen. De klachten die mensen met artrose ervaren zijn voor iedereen anders en daarom ziet de behandeling er ook bij iedereen anders uit.
Wanneer u weinig klachten ervaart heeft u wellicht genoeg aan informatie en advies.
Een gezonde leefstijl is erg belangrijk en zal positief uit kunnen werken voor de klachten vanwege artrose. Een onderdeel hiervan is voldoende en gedoseerde lichaamsbeweging. Dit zorgt voor sterkere spieren, een betere balans en conditie. Activiteiten die eerst moeizaam gingen, kunnen steeds makkelijker uitgevoerd worden. Uiteraard moet de belasting stapsgewijs worden opgebouwd om overbelasting te vermijden. Het “in beweging” blijven is van groot belang om erger te voorkomen: Rust roest !
Overgewicht is één van de belangrijkste risicofactoren bij het ontstaan van heup- of knieartrose. Wanneer u artrose heeft, zorgt afvallen ervoor dat er minder druk op het gewricht staat en zal het gewricht minder snel overbelast raken. Bovendien leidt afvallen tot afname van enkele stoffen die er mede voor kunnen zorgen dat er een ontstekingsreactie van het gewricht ontstaat. Afvallen zorgt er daarnaast voor dat de voortgang van de artrose geremd wordt.
Medicijnen of een injectie kunnen de pijn en de ontstekingsreactie in het gewricht laten afnemen waardoor het bewegen soms weer een stuk soepeler kan aanvoelen.
Een fysiotherapeut zal een passend oefenprogramma voor u opstellen. Met behulp van oefentherapie kunnen de stabiliteit van het gewricht, de spierkracht en de belastbaarheid van de knie worden verbeterd. Iemand met weinig klachten heeft misschien genoeg aan een oefenprogramma voor thuis. Iemand met meer klachten of met andere bijkomende aandoeningen heeft meer intensieve begeleiding nodig.
Wanneer fysiotherapeutische of andere behandelingen onvoldoende helpen, kan als laatste optie een gewrichts-vervangende operatie worden overwogen. Echter is het belangrijk een operatie zo lang mogelijk uit te stellen vanwege de beperkte levensduur van een prothese en de mogelijke complicaties na een operatie.
Interesse om deel te nemen aan dit netwerk. Stuur kartrekker Peter een mail wat je kan bijdrage aan dit netwerk. Wij zijn op zoek naar enthousiaste fysiotherapeuten uit de regio.